Ord till handling.

 
Så står man där med sitt sto och ska göra Valet. Det är sällan enkelt. Det kan verka som om det finns nästan hur många hingstar att välja på. Som på Bingolotto när man ska välja den bästa lådan.
 
Men egentligen är det inte så. I alla fall inte enligt mig. Det finns inte oändligt många kombinationer som kommer att se till att avkomman blir iaf lite bättre än minst en av sina föräldrar. Här gäller det att tänka rätt. Brukar dela upp det i tre steg.
 
- Vad är det jag har.
 
- Vad är det jag behöver.
 
- Var hittar jag det jag behöver.
 
Det här verkar enkelt, men det ställer krav på oss, som stoägare. Du måste till att börja med vara totalt och brutalt ärlig. Du har å ena sidan den individ som du har en relation till och som du har känslor för. Helt ok. Å andra sidan har du den "klump" av gener som stoet de facto har. Dessa två sidor måste till varje pris hållas isär.
 
I all korthet är det din uppgift som avlare försöka ta reda på så mycket du bara kan om "din klump". Kolla föräldrar och syskon, titta på dem om chansen finns. Prata med uppfödaren om vilken plan han eller hon haft. Prata (helst på det äldre sättet = inte sms mm) med andra som rider släktingar. Identifiera vilka hingstlinjer som verkar ha fungerat bäst. Titta på ditt sto på film eller låt någon annan rida henne osv.
 
Det är också nu du måste ha släppt din prestige. Ditt sto har svagheter, det garanterar jag och om du väljer att inte se dem kan du inte åtgärda dem. Om man frågar en annan person som förmodligen älskar sin häst lika mycket som du älskar din, så får du bara info om du är beredd att ge den. Typ "min häst vill gärna gå för högt med huvudet och knäppa av, gör din så också?".  
 
 När du vet det (så gott det nu går), dvs vad stoet har och vad hon  saknar, då börjar jakten. Vilken hingst har det jag behöver, verkar det finnas i hans linje så att jag kan förvänta mig att han "levererar", vad kan jag få som jag inte gillar osv. Till detta kommer givetvis frågan om preferenser, men den frågan ber jag att få återkomma till.
 
 När du står där och vet vad du letar efter så är hingstarna inte så många längre. Det är då man väljer utifrån en medvetenhet. Och det är då det blir riktigt roligt!   
 
PS Jag vet att jag knappt skrapat på ytan i ämnet, men jag avser att fördjupa mig efterhand. Tänkte att det var lagom att börja så här DS
 
 
För övrigt anser jag att stofamiljerna ska numreras.