Cortez 697

Cortez 697, ELIT

 
f 1981, uppf Gerd Magens, Tyskland, imp -83, avliden 2003
 
e Cor de la Bryére u St Pr St Ohlala ue Ronald-Roman-Matador-...
Holsteiner stofamilj  (308)
 
 
Svenskt Bruksprov 
 
brun, 172 cm
 
Stor men elegant av utmärkt brukstyp. Lång väl ansatt hals med naturlig resning, bra manke och kors, ngt grund i njurpartiet. Välbenad från sidan, korrekt fram, hjulig bak och skruvar. Oregelbundna bakbensrörelser i skritt, bra trav. 98567=35 (5,5år)
 
gång 566 (569), hopp 9 (8/7)      4.0 år (5.5 år)  
 
-------
 
Ja herrejösses, var börjar man? Doppet blir något djupare än vanligt och det beror på hans livsfarligt krokiga väg till SWB´s finrum, samt en i grunden uppretad skribent.
 
Till att börja med minns jag inte om han gick genom Holsteiner Verbands Körung, men hans lillebror (Cortez II) gjorde det innan han såldes till Brasilien.
 
Vi börjar uppifrån. I Hingstkatalogerna, och även på blup.se är man noga med att skriva ut att hans far Corde är anglonormand. För säkerhets skull, eller gud vet vad... En hingst med mycket blod i vilket som (Rantzau xx  och Lurioso e Furioso xx) Notabelt är också att man redan här har dubblat på R-linjen (Ramzes x), en folksport som kvarstår (t ex är Contendro I 5 x R varav 3 över Ramiro).
 
Hopp och gångarter då. Fasansfull läsning. Men nu måste man komma i håg något viktigt. Detta är guldåldern för Schwedengang. Så rörde sig inte hästar i övriga världen och chocken hanterades illa. Dock förefaller galoppen ha förbättrats dramatiskt till prov 2...
 
Och nu tar vi ett djupt andetag och tittar på exteriören. Det finns några uppställningsbilder på Cortez 697 och inte på något av dem har han, enligt min mening, något som påminner om en 9a på typ. Och ja, jag har sett honom l verkligheten ett antal gånger. Skräp samma, han gick igenom och där hade det varit rimligt, att detta var början på resten av hans liv. Men det blev till ett av de värsta tossigheter svensk avel har skådat. Och om man är läskunnig och långsint så går spåren att finna än i dag. 
 
Tyvärr minns jag inte alla turer i korrekt detalj, men om jag inte har helt fel så var hingsten och valsade i rättssystemet och bevarade sin hingststatus pga att den eminente hästkarlen Nils-Gunnar Hansson vägrade kastrera honom.
 
Han blev godkänd som 4-åring för ett (1) år och väl använd då han var den första tillgängliga Corde-hingsten i SWB. Tydligen var tanken att "ställa undan" hingsten för att kolla om den "tuppspattsliknande rörelsestörningen" gick vidare till avkommorna. Dessa skulle sedan besiktigas vid 2 och 4 års ålder innan han fick sitt AB. Tro tusan att de runt hingsten gick i taket. 
 
Har du lite problem att tro på det som står här? För tydlighet, ovanstående citat är ur Kurt Graafs bok om svensk avel och nedan är ur hingstkatalog för "Hingstar i enskild ägo" 1987.
 
"Då hingsten har ett avvikande rörelsemönster bak skall hans avkommor följas upp betr extremiteter och rörelsemönster som 2- och 4-åringar med godkänt resultat innan reservationslöst avelstillstånd kan ges"
 
Men det fanns de som ville ha Cortez-föl, så de använde honom året därpå ändå. Mitt under pågående eldgivning i frågan. Här är resultatet
 
http://www.blup.se/sv-SE/horses/11-cortez-ej-kval-hingst/offsprings 
 
Så om du sett just dessa ord i en startlista så ja, det är samma gamla vanliga Cortez, men inte Cortez 697. Som de flesta inser, så är detta trams på en osedvanligt hög nivå. Men en snabb koll på en häst född 2015 visar att formuleringen kvarstår. Om dessa hästar är berättigade till gröna papper vet jag inte, men om någon gör det så snälla berätta! Min nyfikenhet är både het och genuin.
 
Fölen kontrollerades enligt plan och "vissa av dem" visade sig "inte ha faderns rörelsestörning men...påtagligt spända akillessenor". Man bestämde då (gissningsvis med kniven mot strupen) att det inte var så allvarligt på hopphästar. Cortez blev Cortez 697 igen och gick vidare mot att bli en av våra bästa hingstar någonsin. Inte minst i dressyr.
 
1996 återfinns han på framsidan av hingstkatalogen och av varningen finns inte spår. Bara en ELIT-premiering. Inte måttligt ironiskt, då det trots allt var så att han kunde lägga avkommor som kunde röra sig lite intressant. High Stepper till exempel. Ett underbart sto som tävlades av Maria Gretzer, men som i all ärlighet genomförde ett smärre Tour de France baktill.
 
Historien om Cortez 697 är viktig, det är därför det fick bli ett dyk snarare än dopp. Det var nämligen så att avlarna visste bättre och gjorde som de själva trodde passade. Det var ASVH sannerligen inte vana vid. 
 
Sen visade det även att man verkligen inte kunde se Holsteinern som något slags körhästsättling som man inte kunde släppa in i aveln. Han gick före i många avseenden och det får vi inte glömma. 
 
Så nästa gång du ser hans namn i en stamtavla så tänk "Där är han - rebellen. Tack!"