All New Lennart

Snart börjar en av årets viktigaste veckor - Breeders, där det ska hissas och dissas, men framför allt gissas. De personliga uppfattningarna kommer att stå som spön i backen och några av dem kommer att vara fullt korrekta. De sistnämnda är självklart ens egna tills motsatsen har bevisats. Och det är så här det måste vara.

 
Jag kan absolut förstå att man som hingstägare drivs till vansinnets brant, när det haglar uppfattningar som de inte har en chans att bemöta. Det måste vara som att jaga solkatter. Men, som alla vet, man nyttjar som regel bara en hingst. Det innebär ovillkorligen att man sållar bort en enorm mängd. Om det sedan sker efter en grundlig genomgång eller en upplevd dålig aura, gör ingen skillnad.

Jag måste medge att jag älskar just det här evenemanget. Det är facit på tidigare års hingstinsats, avgjorda Lennartifieringar måste uppdateras.  Ibland har man gjort en felanalys, det är inget att skämmas för. Det är bara att gilla läget och acceptera sin nya världsåskådning. En avLennartifiering således.

Få saker är så underhållande som att diskutera hingstar/hästar/förärvning när man sitter där på läktaren. Gärna med någon som inte håller med en. Det är en extemt nyttig övning eftersom man då måste kunna motivera sin uppfattning. Förmodligen tycker man ungefär likadant efteråt, men man bör ha lärt sig något. Det kan aldrig var bortkastad tid.
  
Men en sak är väldigt viktig här och det är att skilja på sak och person. Jag har nära vänner som väljer hingstar som jag helst inte ens ser på bild. Och vice versa självklart. Vi har fantastiska debatter om detta och alla går som vidare som vinnare ur denna "strid" Som jag sagt så många gånger - En människas Lennart är en annan människas Hjälte. På så vis puttar vi tillsammans  aveln framåt, var och en efter sin fason.

Jag har förresten ett förslag till er som vill lära er att analysera rörelsemönster och / eller hingstar. Det är en Low Tech - variant, men det fungerar. Investera i penna och papper. Anteckna det DU ser. Gillar du fronten, typen, bakbenen, språngkurvan, ridbarheten osv så skriver du det. Samma sak på du inte gillar. Sedan kan man anteckna vad domarna tyckte.
    
Vad händer då här? Jo - Det är en enorm skillnad på att tänka något och skriva ner. Det senare kräver att man konkretiserar det man tänker lite löst. Men viktigare än så, om du har skrivit det kan du inte lura dig själv på vad du egentligen tänkte. Vi vill ju så gärna ha rätt, och i detta fallet blir domarnas uppfattning närmast ett facit. Men de vet ingenting om vilka preferenser du har och de har kravet på sig att vara så rättvisa som det nu bara går. Men du ska inte vara rättvis, du ska "bara" välja rätt och öva ögat.

Och när meetinget är slut, kolla dina anteckningar. Är det inte möjligen så att du beskrivit avkommorna till samma hingst rätt lika? Det är så kunskap växer fram. Välkommen till läktaren!


För övrigt anser jag för HJS att stofamiljerna ska numreras.