Linjer och åter linjer
 
De säkraste vårtecknen i aveln är arktisk kyla under bruksprovsveckan och spekulationer kring hingstval. Det har iaf varit så de senaste 30 åren, så jag känner inte att jag tokspekulerar 
 
Hos oss är vi väldigt "på" när det gäller hingstlinjer, i synnerhet om de kommer utifrån. Men de vi gjort till "våra egna" blir som regel väldigt korta. Märkligt nog om de inte tagit omvägen kring ett annat avelsförbund. Cardento 933 är ett ypperligt exempel på det. Det gick genom några söner som ingen använde och som av den anledningen försvann. Corporal VDL 1224 gick däremot utmärkt väl att nyttja. Visst kan det vara så att han är bättre, men detta är ett mönster som går igen.
    I rättvisans nämn levde exempelvis Der Löwe-linjen vidare i BWP, men det är blir inte så ofta så.  
 
Låt oss kapa allt skitsnack - Anledningen till att vi inte vårdar våra hingstlinjer beror på att vi aldrig har gjort det i någon större utsträckning. 
 
 Minns att Flyinge sökte ston till Ceylon några år på 80-talet. Något annat "räddningsförsök" känner jag inte till här hos oss . Visst har en och annan t ex Utrillo 432 hållit länge, men det är inte sannolikt att den lever vidare. Jovial 369 och Gaspari 340 likaså. 
 
Det innebär ju inte i sig att blodet som sådant inte finns kvar. Tvärt om är vi duktiga på att få in linjer på spinnsidan dvs som morfäder osv. Inget egentligt fel i detta, men det tillkommer lite problematik då. Exempelvis är det av yttersta vikt att man verkligen kan ha koll på sina stofamiljer, helt enkelt för att man måste kunna få ihop vem som lägger vad. Dessutom har vi pinsamt dålig koll på vilka morfäder som går bäst. För att inte tala om att vi helt struntar i Golden - Cross avel.
 
En annan effekt blir att vi är absolut och ovillkorligen måste rekrytera våra hingstar utifrån. Inget ont i det heller egentligen, men det blir lite extra tombola och ett större beroende av andras avelsarbete. Om en hingst tas ur den svenska avelsbasen så vet "alla" vilken problematik som kan tänkas finnas i just den individen. Importen däremot får ofta förmånen att stå som oerhört mycket bättre, tills dess att motsatsen är bevisad. 
 
Man har ett lite annat förhållningssätt till detta i de flesta andra förbund. Det är inte alltför många år sedan som Hannoveraner Verband insåg att de var på väg att mista sin G-linje. Den som fungerat på ypperligt mot Corde-blod. Det man då gjorde var att erbjuda samtliga statspremie-ston en synnerligen billig betäckning på de hingstar förbundet hade på G-linjen. Och ja, den finns kvar. Ett mer svenskt förhållningssätt  hade teoretiskt  kunnat vara att det ju trots allt finns dubbelt G i Stakkato så blodet finns,
 
 
 
För övrigt anser jag Verkligen att stofamiljerna ska numreras