Amiral 764 (50), ELIT

 
Amiral 764 (50), ELIT
 
f 1985 på Bollerups Lantbruksinstitut. Avliden 2006
 
e Napoleon 625 u Flamkella 11553 ue Flamingo 481 - Lansiär 377...
 

Omdöme exteriör
Utmärkt typ, långlinjerad med naturlig resning, ngt kort hals och manke, långt kors. Välbenad, ngt tåvid och tät fram. Excellenta rörelser i såväl skritt som trav, vägvinnande med utmärkt framåtgripning och påskjut. 9881010

gång 91099 (10101010)  hopp 6668 (5578)

 

 

Man kunde höra människors andetag i ridhuset. Enda verkligt viktiga ljudet var hingstens fötter när han gick från trav till galopp, skritt till trav igen. Varenda en av oss som var där den dagen visste att den här dagen skulle påverka svensk avel för alltid, alldeles oavsett hur det gick. Det var dags för den uppsuttna koppningen.

Bara så att alla förstår. På den här tiden skulle alla hästar vara det vi idag kallar multitalanger, i viss utsträckning. Något jag numer har ytterligt svårt för eftersom jag var med och såg dessa allround-hinstar. Skillnaden är väl att på den här tiden skulle man ha minst godkänt (5-or) i sin svagare gren annars blev man inte godkänd. Jag tänker inte förolämpa någons intelligens. Naturligtvis kan ni räkna ut vad resultatet blev.

Så nu skulle Amiral göra sitt hopp-prov med Peter Eriksson på ryggen. Att just ha tilldelats 4 x 10 räckte inte, utan han måste hoppa minst godkänt. Det är därför vi hör varandras andetag. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är sällan så lite talang fått så mycket så mycket understöd. Han kravlade sig över oskadd. Prisa Gud.

Och så denna väntan. Vad tusan pysslade domarna med? Så till sist då - Bra galopp, positiv inställning ja ba da ba pladder pladder "uppför sig bättre mellan hindren än över" ja de ja de - Han klarade det.....(Eller kanske PE klarade det. Fri tolkning på det.)

Så...

 JUBEEEELL!!! Applåder utbröt på osvenskt vis, ovänner föll i varandras armar, alla oförrätter var förlåtna. Nästan i alla fall.

Så här i efterhand tycker jag att han klarade sig riktigt bra i avel + en imponerande karriär med två GP-ryttare. Någon kanske säger att det var två väldigt bra ryttare, men säger jag att de fick en väldigt bra häst.

Som de på flesta bättre Napoleon 625 -avkommor återfinns Lansiär 377 i bakstammen. Möjligen ger det en stabilare bakkärra, men det är spekulationer egentligen. Möjligen ska man ta någon liten röntgenplåt om man nu är den typen, även om han numer oftast ligger en bit bak.

En sak jag finner intressant är att han verkar fungera bäst i lika-på-lika avel, dvs att hingst och sto ser ungefär lika ut. Således är de bästa avkommorna inte alltför högställda. Ett annat observandum är att han fungerar synnerligen väl mot Donnerhall i olika former och då gärna Don Primero. Så om man inte är typkänslig tycker jag nog att han lyfter en stam. Bara man inte försöker avla hoppning.  

 

.För övrigt anser jag att stofamiljerna ska numreras.