Cloning


Vill börja med att bara be om en sak lite lite så här lite försiktigt. Jag har hund --> jag har eget hundbajs --> ingen behöver skicka det. Inte heller behöver jag mystiskt vitt pulver eller vad som helst som man inte vill ha själv. Ense? Toppen!

En viktig sak här.- Jag tvingar INGEN att hålla med mig i detta. Men vi måste kunna prata om det på ett civiliserat vis. Som ni nog anat gäller det kloning. Kom i håg att andas. In genom näsan ut genom munnen,så börjar vi.

Kloning är den avelsmetod som är vår tids stora demon. Många gånger har jag stött på ett närmast religiöst motstånd. Och det är fullkomligt ok att ta avstånd, gör det om du vill. Men jag tycker nog att man ska ha ett hum om varför man tycker som man gör. Det är väl inte för mycket begärt? Att bara slänga upp ett tvärnej är att göra det lite väl enkelt för sig. Som när man var liten och sa varför och ens utmattade förälder svarade därför.

Hur tekniken ser ut rent praktiskt tänker jag inte gå in på så mycket här. Finns bättre källor att ösa ur. Ohyggligt förenklat tar man skalet på en äggcell från ett donatorsdjur och lägger i en cell från den man önskar klona. Därefter placeras denna i ett modersdjur. Så som jag förstått det gör man i princip ett ET. Sedan är det inga nymodigheter utan allt ska fungera som en vanlig dräktighet..

Många förknippar kloning med det som sannolikt är världens genom tiderna mest berömda får - Dolly (Finns inte så många iofs). Namnet fick hon efter Dolly Parton då det var en cell från ett juver man använde. Tutte som tutte, antar jag.

Att genomföra det här i praktiken är alldeles enastående komplicerat. Priset är därefter. Jag tror ärligt talat inte att det här kommer att göras i större skala. Det är åt skogen för bökigt. Nu drar jag kanske på mig ett antal sprillans nya fiender, men jag tycker att det är en teknik som kan få finnas. *duckar*

Fast jag ser egentligen bara ett verkligt praktiskt användningsområde och det är att "rädda" gener. Alltså i avelssyfte. Man kan invända här och säga att kloning inte är ett avelsframsteg i sig. Helt korrekt, men det kan leda till ett om man nyttjar en sådan individ som avelsdjur.
.
Jag har tidigare skrivit att man måste, ovillkorligen, hålla isär den individ som man äger och älskar och den klump av anlag den har. Kloning för det tankesättet till sin spets. Arv och miljö i sin renaste form således.

Finns också de som anser att kloning innebär bakåt och inte framåt, då originalet kan vara gammalt. Då gör man sig skyldig till ett tankefel, enligt min mening. Ett anlag har ingen ålder utan bara en nuvarande aktualitet. Om jag använder en hingst som mitt sto inte är släkt med är anlagen nya. Om man vidgar det lite så är gener som inte funnits i en besättning innan, t ex är xx också nya, även om hingsten själv passerat 30. Därav följer att ett anlag kan vara både gammalt och nytt, beroende på var det används.

Min uppfattning är, som sagt, att detta är en alternativ teknik för att kunna komma åt nya anlag. *duckar igen* Exempelvis är det oerhört spännande att man kunnat få tillgång till generna hos OS-hästen Gem Twist xx. Däremot tycker jag att det är mer än lovligt tramsigt klona Quidam de Revel. De generna finns redan och är synnerligen väl använda. Inte heller behövs en Levisto-klon, då han själv lever. Möjligen kan jag förstå det om det hänt något så att han inte fungerar i avel.

Hur blir då avkommorna till kloner? Ingen aning. Det är väl inte värre än att man får prova och se. Det kommer att visa sig om det är en dåligt fungerande teknik. Då kommer den att försvinna. Varför komplicera till det? Varför ens hetsa upp sig över hur ett fåtal individer kommit till? Tycker det finns mer akuta frågeställningar att ta ställning till i aveln, men det är en personlig uppfattning som jag inte tvingar någon att dela.

"Men tänk om att hästar på en bana är identiska genetiskt?" Det tycker jag, med all tänkbar respekt, är att måla Fan på väggen med väldigt bred pensel. Vi människor ser olika ut, har olika krav, har olika förmåga, har olika mål. Alltså kommer det alltid att behövas olika hästar. Lägg därtill att de sportsliga kraven ändras hela tiden, och då är en bred genpol ett måste. Hur den sedan kommit till är en annan femma.

Igen, det är Arv Och Miljö. Precis alltid. Så även om man har en klonad Quidam så är det inte han själv i repris. Det är en helt annan individ med samma genuppsättning, det är allt

Kloning är inte heller ett sätt att skapa identiska armador eller att lura döden. Det en avelsteknik, inget mer. Om man inte vill vara delaktig i den så låt bara bli. Man kan alltid rösta med plånboken, precis som vanligt. Live and let live, typ.