Big no no

Jag tror alla uppfödare har dem. Och ju äldre man blir, ju fler blir det. Självklart gäller det egenskaper som är diskvalificerande i avelsboxen.

Nu menar jag inte saker man tycker är onödiga och helst skulle slippa, typ ännu en skimmelunge ur den kritvita gamla matronan. Eller måste det verkligen bli så mycket tecken från min Balou de Rouet - For Pleasure - Pilot -märr igen???

Nej, nu ska vi prata allvar. För min del finns det några drag jag helt inte kan / vill ta risken att få dras med. Det får blir de på medaljplats vi tar här.

Det kan låta väldigt fjantigt, men jag törs helt enkelt inte ta risken att´råka sabba den stam jag försöker, hoppas och tror ska bli bra. Det är ett lite speciellt tänk det där med att bygga upp en kvalitativt förutsägbar stofamilj. Det är ingen lätt uppgift, det är därför jag alltid tycker att det är lite häftigt att se på dem som lyckats. Vad man sedan tycker om individerna som presenteras är mindre viktigt just då. Det jag beundrar är hantverket.

Mitt absolut utan tvekan värsta No No är hästar som släpper bak. Jag hatar det, helt seriöst h a t a r det. En dressyrhäst ska rimligen ha sina bakben under sig alldeles av sig själv. Gratis kan man säga, då det inte kräver en ryttare som ska tillbringa pass in och pass ut för att rida in dem.

En tanke till då, jag tycker, måhända med lite tilt på hjärnverksamheten, att det är inte snällt att skapa hästar som inte har det så lätt som det bara går, inom det de ska användas till. Jag menar, tänk den här tanken en gång: Om jag ska fortsätta valla mina får och ska tillverka nya hundar, inte tusan tar jag mina Border Collies till grannens Labrador även om han är Champion. Noll chans att jag kan begära att de ska arbeta lika bra eller bättre än sina föräldrar. Slut tanke annars väcker jag något vilande monster inom mig...

Kraften kommer från motorn, motorn sitter bak. De kroppsdelar som kommer samman i motorn måste ha rätt vinklar och proportioner för att så mycket som möjligt av styrkan kommer framåt/uppåt. Dvs att hästen går i en naturlig uppförsbacke. Och nu vill jag att alla ni som läser detta kommer ihåg en sak.
............................................................................................................................
De egenskaper som hästen har "naturligt" finns där för att en eller flera avlare fått fram det. Hästen har inte förstånd att vara tacksam, men människan kan gott vara det vid något sällsynt ögonblick.
............................................................................................................................

Orolig mun gillar jag inte heller. Och jag kan omöjligt veta varför en häst bara måste ha tungan ute eller har draget att bettet är den dagliga plågan för både häst och ryttare. Det kan klydd klydd med tänder, felbetslat och så vidare i all oändlighet. Om en hingst har slagsmål med bettet går han bort för mig. Det kan vara djupt orättvist, men berätta då för mig varför. Eller ännu bättre - visa mig en "botad" häst så är jag med igen. Det som däremot inte fungerar är att vägra kommentera saken som om det löset frågeställningen. Tror någon verlkigen att det gör att problemet försvinner, eller att stoägarna ser mindre. om vi måste viska på läktaren?

Till sist är det så att jag ogillar veka kotor med en nästan religiös intensitet. Något som mina tappra medberoende på läktaren kan vittna om. Det blir dessutom värre och värre. Jag längtar inte tillbaka till när jag började titta på avelsdjur för 30 år sedan, men när det börjar närma sig björnfot går mitt automatiska defektalarm igång.

Det det finns hingstar och stofamiljer som har detta som drag i sin genetiska degklump, men de tycker kanske att det är ok. Gud välsingne er och lycka till. Men det får som sagt andra jobba med. De går inte in i en av mina familjer. No No Way - men var och en måste sin egen vision. (Man bör ha en sådan ;) )

Hur är det då med ärftlighet? Min, fullkomligt ovetenskapliga och därmed tämliga opålitliga uppfattning, är att de här dragen går i arv så pass ofta att jag blir glad om de saknas.

Är jag då så enastående fantastiskt brutalbra att jag kan sitta och peka med hela handen? No No. Men det är /var jag som betalar hingstägare och veterinär och ingår det att man får tycka det man vill. (Extra bonus utgår om man vet varför)