Välja IRL

"Hej, hopp, hurra - vi har ett sto, så nu jävlar i havet ska det tillverkas föl" 

 
Kanske är jag orättvis, jag har aldrig hört någon säga så. Däremot har jag ibland funderat på om den inre monologen inte går lite i den riktningen hos folk jag träffat och lyssnat på. Inte så noga, det ska erkännas, för jag har kommit fram till att det är inte bra för mig. Synapserna förkolnar liksom.
 
Bara ett exempel som jag tyvärr inte lyckats glömma - En ägare till ett Jaguar-sto berättar stolt att stoet ska betäckas med Cagliostro. Tydligen hade han fina ögon när hon klappade honom efter hingstvisningen. Den yttre miljön var helt humorfri, så jag tror henne tyvärr. Inte har jag lyckats glömma det heller som sagt. 
 
Jag drog tidigare ordningen jag anser att man bör arbeta efter. Anmärkningsvärt många gör exakt tvärtom. 
 
- De hittar en hingst de vill använda.
 
- Anser att han har minst en egenskap man vill ha.
 
- De har ett sto.
 
Jag har funderat både länge och väl på hur i fridens dar folk kan välja hingst som ett barn köper lösgodis. Det nog enkelt egentligen (om jag nu har rätt) - man köper en dröm till sig själv. Och jag tror inte att man har en tanke på att det är det man i praktiken gör.
 
Man sitter och tittar på ekipage efter ekipage och så slår kärleken till på något vis. Kanske har hästen ett osannolikt scoop eller sagolik passage, oaktat vilket, den hästen vill man ha! Men det finns nog ett moment till - man vill vara den där ryttaren dvs hela klabbet såsom den blivande fölägaren nu uppfattat ekipaget.
 
Fast sanningen är nu den att personen på läktaren kommer inte att bli som den lyckosamme ryttaren på drömhästen. Jag kommer inte att bli Naomi Campbell heller, trots att vi har samma bikini.
 
För tydliggörande, självklart har jag gjort så där själv. Annars hade det varit betydligt svårare att känna igen det hos andra. Men det jag vill ha sagt är egentligen inget svårt alls. När du väljer hingst måste du ha fakta om både hingst och sto. Det är inget ohemult krav. Det är ett nytt liv som ska skapas. Ett liv du som människa är ensamt ansvarig för. 
 
Det centrala här är att man måste veta varför man väljer som man gör. "Han är fin" och liknande icke-svar går bort. Om det finns en medvetenhet kring ditt hingstval ökar chansen att få det du vill ha enormt. Så precis alla vinner på att du verkligen tänker både en och tre gånger. Och om det är så bråttom att man inte hinner tänka efter ska man nog överväga att avstå helt.